Hitachi Data Systems: Cloud Storage nog ver weg voor IT-managers

30-11-2009

Cloud Storage staat nog maar bij weinig bedrijven op de agenda. Dit blijkt uit onderzoek van Hitachi Data Systems tijdens de Storage Expo 2009. Nog geen 8 procent van de ondervraagden heeft Cloud Storage in zijn investeringsplannen staan voor volgend jaar. Tegelijkertijd is het merendeel wél van mening dat Cloud Storage geen oude wijn in nieuwe zakken is.

De belangrijkste reden om de implementatie van Cloud Storage te overwegen is om te kunnen beschikken over storage-on-demand, opslag op aanvraag. Hierbij kunnen organisaties extra opslagcapaciteit tijdelijk inkopen en zijn ze hierdoor in staat sneller in te spelen op de veranderende eisen op het gebied van storage-beschikbaarheid en –performance. Andere redenen die de respondenten gaven voor de implementatie van Cloud Storage, zijn het consolideren van de storage-omgeving en het uitbreiden van beschikbaarheid van bedrijfskritische applicaties. Hiermee lijkt de ontwikkeling van nieuwe cloud-technologieën voor storage-omgevingen toch gerechtvaardigd.

Rob Hilterman, Sales Engineer Manager bij Hitachi Data Systems: “Het duurt altijd even voordat nieuwe ontwikkelingen door de massa worden geaccepteerd. Cloud Storage zal zeker net zo populair worden als virtualisatie nu. Het is een kwestie van tijd, voordat organisaties realiseren dat een geïntegreerde cloud-omgeving juist kosten bespaart, risico's verlaagt en beheer vereenvoudigt. Door de steeds groeiende hoeveelheid data, de beperkte fysieke ruimte van datacenters en het sterk oplopende energieverbruik voelen steeds meer organisaties de noodzaak flexibeler met opslagcapaciteit om te gaan. De cloud-technologie virtualiseert alle storage-bronnen naar een enkelvoudige, flexibele infrastructuur en zorgt daarmee voor een betere beheersbaarheid van data."

Virtualisatie nog steeds populair
De meest gewilde IT-investering voor volgend jaar blijft virtualisatie. Ruim 35 procent van de respondenten geeft aan een volgende stap in virtualisatie te willen nemen. Hoewel een ruime meerderheid aangeeft al te beschikken over een virtuele serveromgeving, staan virtualisatie van desktops en storage bij 40 procent op het wensenlijstje.

Grootste uitdagingen
Het grootste probleem waarmee IT-managers worstelen is het veiligstellen van de back-up. Met de groeiende hoeveelheid ongestructureerde data en de plicht gegevens langer te bewaren is dit de belangrijkste uitdaging in het datacenter. Overige kwesties zijn het garanderen van continue beschikbaarheid, ruimtegebrek en hoge energiekosten. "Dit zijn allemaal problemen waarbij cloud-infrastructuren een helpende hand kunnen bieden", aldus Rob Hilterman. "Belangrijk hierbij is wel dat we de eigenschappen van heterogene omgevingen, waar veel organisaties over beschikken, in ogenschouw nemen. We moeten voorkomen dat 'data-silos' onvoldoende benut worden, wat we met cloud computing juist proberen te vermijden.”

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?