Integratiemogelijkheden steeds belangrijker in aankoop financiële software

17-12-2009

Unit 4 Agresso ziet verandering in aankoopgedrag

Aankoopbeslissingen van financiële software worden steeds vaker genomen op basis van de mogelijkheden om de software te integreren met andere systemen. Dat constateert Unit 4 Agresso na analyse van het aankoopgedrag ten aanzien van de financiële software CODA. Waar voorheen vooral gelet werd op de kenmerken en functionaliteiten van financiële systemen, zijn de afgelopen tien maanden de mogelijkheden voor integratie en wijzigingsbeheer steeds doorslaggevender geworden in de aankoopbeslissing. De trend is met name zichtbaar in het marktsegment dat Unit 4 Agresso definieert als BLINC – Businesses Living IN Change. Daar ziet het bedrijf een verdubbeling in het aantal orders dat toegeschreven wordt aan ‘verander- en integratieverbeteringen’ ten opzichte van 2008.

In 2009 hebben zelfs de grootste bedrijven ter wereld te kampen gehad met cash- en kredietbeperkingen. Deze nieuwe wereldwijde situatie spoort bedrijven aan om twee dingen te doen: het maximale uit bestaande sofware halen, en/of het vervangen van softwaresystemen met een inflexibele architectuur.

Bedrijfssoftware: vervangen of integreren?
De beslissing om software te vervangen, leidt vaak tot politieke spelletjes en afkeer vanuit het management. Dit komt zelfs voor in situaties waarin de huidige systemen de continuïteit van het bedrijf ontwrichten, doordat een wijziging in het personeelsbestand of in de administratie maar moeizaam is door te voeren. Reden hiervoor zijn de honderdduizenden tot soms wel honderd miljoenen euro’s die zijn geïnvesteerd in de software. Ook de begeleiding van corporate IT en management tijdens het selectie- en implementatieproces speelt een belangrijke rol.

Analisten uit de industrie menen dat voor managers in middelgrote en grote bedrijven, de beslissing voor een ’ERP-klokkenluider’ niet makkelijk is. Brian Sommer, President van TechVentive: “Het is een lastige situatie. Aan de ene kant weet je weet dat de overstap op een oplossing die flexibeler en goedkoper is het beste is, aan de andere kant is het bedrijf afhankelijk van de huidige, dure oplossing. Stel je het gesprek eens voor dat de CIO moet aangaan met het management team. Wie gaat het management team vertellen: “Weet je nog dat we 100 miljoen euro hebben uitgegeven in Y2K aan die softwareleverancier en de system integrators? Nou, dat zal weer moeten gebeuren.” Dat wordt een heftige discussie. Dat is waarom we, zeker in deze tijd, zien dat bedrijven eerder kijken naar het vervangen van onderdelen van dure en inflexibele suites. Ze willen nieuwere oplossingen, betere functionaliteiten en oplossingen die passen bij hun moderne bedrijf.”

“De sterkte van CODA-Financials is altijd geweest dat het systeem gemakkelijk is te integreren met andere bronsystemen, zoals andere grootboekadministratiesystemen, HR-systemen en POS-systemen. Het is namelijk een ‘best of class’- oplossing en geen complete softwaresuite,” zegt Ton Dobbe, VP Product Marketing bij Unit 4 Agresso. “Wat nu gebeurt, is dat CODA steeds meer wordt ingezet als centraal financieel systeem, waar alle andere systemen aan gekoppeld zijn. Als aanpassingen doorgevoerd moeten worden, dan wordt CODA daarvoor ingezet, waardoor het niet meer nodig is om radicaal alle kritische operationele systemen te vervangen.”

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?