Mobiele shredder maalt harde schijven bij Agfa

12-01-2018
Mark Adriaenssens, zaakvoerder van Out Of Use: “Sinds onze start in 2009 voeren we regelmatig datavernietigingen uit op vraag van onze klanten die hun oude apparaten aanleveren voor recyclage of hergebruik. Tot voor kort gebeurde deze datavernietiging voornamelijk in ons magazijn maar door de aankomende GDPR-regelgeving worden organisaties een stuk voorzichtiger. Daarom werken wij vanaf januari met waterdichte contracten met SLA’s (Service Level Agreements) voor datavernietiging. Hierin zijn de verantwoordelijkheden tussen de DPO (Data Protection Officer) en Out Of Use duidelijk omschreven. De DPO kiest daarbij uit een aantal methodes van datavernietiging die allemaal conform de erkende DIN-normering (Deutsches Institut für Normung) gebeuren én met aflevering van een datavernietigingscertificaat. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om alle vernietigingen in huis bij de klant uit te voeren. Onze ploeg gaat dan met een mobiele shredder of degausser ter plaatse om de tapes, harde schijven, SSD’s, mobiele telefoons, USB-sticks en dergelijke te vernietigen, al dan niet onder het toeziend oog van de klant.”

Out Of Use besloot de investering in de mobiele shredder te doen op basis van een recente bevraging bij klanten en prospecten. Hieruit bleek dat het merendeel van de bevraagden geen sluitende procedure voor datavernieting heeft. Bovendien was er sprake van een grote onzekerheid omtrent de daadwerkelijke vernietiging.

Marc Scheerders, Manager Global Data Centers bij Agfa: “Wij lieten onlangs een grote hoeveelheid oude hardware vernietigen. Omdat we alle risico’s wilden uitsluiten, kozen we voor een datavernietiging in ons datacenter. De harde schijven werden door de shredder fijngemalen tot kleine stukjes van maximum 300 mm2 en de datatapes werden gedegaussed met een magnetisch veld van 10000 Gauss. Onze partner Out Of Use kwam hiervoor enkele dagen ter plaatse zodat we getuige konden zijn van de vernietiging. De serienummers werden zorgvuldig geregistreerd om vervolgens op een vernietigingscertificaat vermeld te worden. Dit maakt dat we steeds een geldig bewijs van de datavernietiging kunnen voorleggen.”

De nieuwe privacywetgeving GDPR bepaalt dat iedere organisatie moet kunnen aantonen welke persoonsgegevens ze verzamelt, hoe ze deze data gebruikt en beveiligt.

In dit kader dient elk bedrijf ook een veiligheidsbeleid te hebben met procedures voor het verwijderen van gegevens van apparatuur. Denk daarbij aan pc's, laptops, servers, kopieerapparaten, printers, faxen, PDA, telefoons, smartphones, tablets en digitale camera’s.Over Agfa:
De Agfa-Gevaert Groep ontwikkelt, produceert en verdeelt een uitgebreid portfolio van analoge en digitale beeldvormingsystemen en IT-oplossingen, voornamelijk voor de grafische industrie, de sector van de gezondheidszorg en ook voor specifieke industriële toepassingen. De hoofdzetel en de moedermaatschappij van Agfa bevinden zich in Mortsel, België.
Agfa-Gevaert realiseerde in 2016 een omzet van 2.537 miljoen euro.
Meer informatie over Agfa vindt u op www.agfa.com.

Over Out Of Use:

Out Of Use werd in 2009 opgericht voor de ophaling, recyclage en hergebruik van elektrische en elektronische apparaten (AEEA). Bedrijven die hun afgedankte materialen bij Out of Use kwijt kunnen, ontvangen daarvoor een kleine vergoeding, of kunnen die omzetten in bomen die door Natuurpunt worden aangeplant. Desgevraagd zorgt Out of Use ook voor de vernietiging van de data op hardware. Daarna worden de toestellen klaargemaakt voor hergebruik of ontmanteld om terug tot grondstoffen te recycleren. Het bedrijf heeft een officiële milieuvergunning klasse 1 voor de verwerking van AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparaten) en is partner van Recupel voor de B2B markt.
Meer informatie over Out Of Use vindt u op www.outofuse.com
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?