Vlaanderen krijgt ‘supersnel’ datanetwerk

23-07-2018
Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) heeft een akkoord bereikt met Telenet en Proximus over de aanleg van een supersnel datanetwerk. Muyters had eerder gesteld dat de overheid zelf zo’n netwerk zou aanleggen als de twee operatoren niet thuis gaven.

Met Telenet en Proximus zijn twee aparte ‘memoranda of understanding’ afgesloten. Daarin staat dat er overal in Vlaanderen een supersnel ‘netwerk van de toekomst’ komt. De minister stelde daarvoor enkele voorwaarden: een toekomstbestendige capaciteit, een voldoende hoge dekkingsgraad en een open toegang voor andere marktspelers tegen een faire en competitieve vergoeding. De snelheid moet op 2,5 gigabit per seconde liggen, heel Vlaanderen moet gedekt worden, de tarieven moeten omlaag en het netwerk moet openstaan voor concurrenten. Het nieuwe netwerk staat volledig los van de discussie of er een nieuwe vierde mobiele operator moet komen.

Vorig jaar dreigde de minister nog om zelf zo’n netwerk aan te leggen, via een nieuw op te richten overheidsbedrijf. Vorige maand klonk het plots dat Fluvius (de nieuwe samenwerking tussen Infrax en Eandis) misschien maar zo’n netwerk moest aanleggen. Zo ver komt het dus niet. Telenet en Proximus engageren zich om aan de ambities van de minister te voldoen. De Vlaamse regering van zijn kant zal goede randvoorwaarden creëren om de doelstellingen te kunnen bereiken.

‘Ik ben blij dat we de handen met de private markt in elkaar kunnen slaan om onze vier doelstellingen te bereiken’, zegt minister Muyters.  ‘Samen kunnen we een digitaal ecosysteem op poten zetten waarin innovatieve toepassingen voor bedrijven en gezinnen zullen kunnen worden aangeboden.’

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?