Out Of Use slaagt met glans voor controle-audit WEEELABEX

05-03-2019
Out Of Use is het eerste Belgische B2B-bedrijf dat het WEEELABEX-certificaat in zijn bezit heeft. Het bedrijf uit Beringen focust op hergebruik van computerafval in België. CEO Mark Adriaenssens: "Er is de laatste jaren een wildgroei ontstaan aan bedrijven die computerafval inzamelen. Klanten hebben hierdoor geen garantie op een goede service en weten niet of er betrouwbaar wordt omgegaan met de vernietiging van data."

Door de digitalisering en de komst van de GDPR wint een gegarandeerde datavernietiging en een correcte IT-recycling aan belang. Wereldwijd springen honderden bedrijven mee op de kar. Maar door deze wildgroei is de kwaliteit achteruit gegaan. Daarom is de WEEELABEX-certificering (Waste of Electric and Electronic Equipment Label of Excellence) in het leven geroepen. Elke verwerker van afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) moet slagen voor een WEEELABEX-audit of in het bezit zijn van het ISO 17020-certificaat.

De WEEELABEX-norm is ontwikkeld door een Europese samenwerking van producenten en verwerkers. Deze standaard beschrijft de procedures voor recycling, bewerking en verwerking van afgedankte elektrische apparaten en elektronische apparatuur. Hij behandelt nauwkeurig het begrip 'passende verwerking' dat in de Europese richtlijn 2002/96/EC al sinds de invoering in 2005 vereist is. Bewerkers en verwerkers van elektrische en elektronische apparatuur (e-waste) dienen vanaf begin maart 2018, door middel van WEEELABEX-certificering, in het bezit te zijn van het benodigde certificaat. In Nederland is deze certificering al sinds 2015 verplicht.

Mark Adriaenssens, CEO van het recyclagebedrijf Out Of Use: "Er is de laatste jaren een wildgroei ontstaan aan bedrijven die met wisselende resultaten computerafval inzamelen. Voor klanten betekent dit dat ze een slechte service krijgen met een te hoge rekening. Bovendien is het maar de vraag of deze IT-bedrijven betrouwbaar omgaan met de vernietiging van data. Bijkomend nadeel is dat er veel computerafval, of zogenaamd herbruikbaar IT, naar derdewereldlanden verhuist met als gevolg dat deze schaarse grondstoffen verdwijnen uit ons continent om een duistere 'toekomst' tegemoet te gaan. De WEEELABEX-norm garandeert dat minimaal 85 procent van het computerafval gerecupereerd wordt, via hergebruik of gerecycled wordt tot secundaire grondstoffen. Bovendien wordt ook het proces van datavernietiging door de auditor gecontroleerd."
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?