België wordt gastheer voor Europese cloud

05-06-2020
De Duitse en Franse ministers van Economie lanceren een oproep voor een Europese cloud. Al zijn ook niet-Europese bedrijven welkom. De non-profitorganisatie erachter, de vzw Gaia-X, komt in België.

In Gaia-X werken 22 Franse en Duitse bedrijven, waaronder Atos en Siemens, aan een Europese data-infrastructuur van de nieuwste generatie. Daar kunnen bedrijven in alle veiligheid gegevens opslaan en delen. De Duitse en Franse ministers van Economie, Peter Altmaier en Bruno le Maire, gaven daarvoor een gezamenlijke persconferentie.

Met Gaia-X willen landen als Frankrijk en Duitsland de economische positie van de Europese technologiemarkt uitbouwen, en minder afhankelijk zijn van technologie-oplossingen uit andere continenten. ‘We zijn geen China, we zijn niet de VS. We zijn Europa met onze eigen waarden en onze economische belangen’, aldus Le Maire. Hij sprak over een ‘digitaal ecosysteem waarmee Europese bedrijven kunnen opschalen naar wereldwijde concurrentie’.

Gaia-X, genoemd naar de oud-Griekse godin van de aarde, moet uitgroeien tot een eigen digitale Europese cloud. ‘Gaia-X is niets minder dan de Europese maanlancering wat betreft digitaal beleid’, aldus Altmaier.

Vandaag is de digitale infrastructuur voor data volledig in handen van Amerikaanse techbedrijven. Ook Chinese concurrenten zijn druk doende een eigen cloud uit te bouwen. Le Maire benadrukt in dit kader de nood aan Europese digitale soevereiniteit.

Lees verder >>

Meer over:
Cloud Computing
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?