IBM zet turbo op quantumcomputers

05-02-2021
IBM heeft een nieuwe roadmap aangekondigd voor ontwikkelaars van software die op quantumcomputers draait. Het bedrijf wil dergelijke applicaties honderd keer sneller laten werken.

De honderd keer snellere runtime van alle IBM-quantumcomputers moet nog dit jaar gerealiseerd worden, zegt Big Blue. Op dat ogenblik zijn taken die voorheen enkele dagen nodig hadden, klaar te spelen in uren. IBM rekent daarvoor op de Qiskit-runtime, een modus waarin meer circuits tegelijkertijd in de quantumcomputer zijn in te zetten.

Daar houdt het ook niet op. Volgend jaar biedt IBM dynamische circuits aan, waar je de staat van qubits meet zonder informatie te verliezen. IBM biedt daarmee een oplossing voor een fundamenteel fysisch probleem rond quantumcomputers. Na 2023 zal IBM libraries introduceren met vooraf gebouwde circuits en quantumcomputers gaan integreren met klassieke computers met behulp van speciaal gebouwde hardware.

Vanaf 2025 denkt IBM dan dat de droom van ‘frictieloze’ quantumcomputer werkelijkheid zijn. Daarbij zal de hardware geen probleem meer vormen bij het ontwikkelen van software. Tegen dan ziet IBM horden ontwikkelaars via cloud-api’s gebruikmaken van quantumtechnologie. In 2030 ziet IBM miljarden of zelfs triljarden quantumcircuits per dag in actie, zonder dat gebruikers zelf door hebben dat ze met quantumcomputers aan de slag zijn.

De nieuwe roadmap bouwt verder op de plannen die IBM in september vorig jaar aankondigde. Daarbij deed het uit de doeken hoe een quantumcomputer van duizend qubits op te tuigen.

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?