EU wil informatiedeling over cybercrime opschroeven

31-05-2021

Europarlementariër en cybersecurityrapporteur Bart Groot presenteert wijzigingsvoorstellen

Europa koerst naar een actieve verdediging tegen cybercriminaliteit. Het besef groeit dat lidstaten meer moeten brengen om de groeiende hoeveelheid digitale aanvallen te verijdelen. In de nabije toekomst zal meer informatie worden gedeeld tussen bedrijven en overheden, terwijl ook de basisbeveiliging van zo’n 160.000 bedrijven en instellingen in Europa fors wordt opgeschroefd.

Dit blijkt uit de eerste reacties vanuit het Europees Parlement (EP) op de wijzigingen die de liberale Europarlementariër Bart Groothuis heeft voorgesteld in zijn rol als rapporteur cyberbeveiliging.

In Nederland is het NCSC de contactpersoon en de partij waar je meldingen doet, maar niet de toezichthouder. Dat is in Nederland belegd bij bijvoorbeeld Agentschap Telecom, of andere partijen. In andere Europese landen zijn tegenhangers van het NCSC wél toezichthouder. Groothuis: ‘Die ruimte laat deze richtlijn expres open.’ Cert-BE is in België contactpersoon. De Belgische regering beslist uiteindelijk wie contactpersoon en toezichthouder wordt na de nieuwe netwerk- en informatieveiligheid richtlijn (NIS2).

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?