IBM's Telum-chip krijgt architectuur voor ai-taken

23-08-2021
IBM ontwikkelt samen met Samsung een chip waarvan de architectuur speciaal is aangepast op ai-taken. Met die IBM Telum-processor kunnen bedrijven direct (real-time) zogenoemde deep learning-processen uitvoeren. De chip kan bijvoorbeeld achterhalen in welke applicaties zich bedrijfskritische gegevens bevinden om mogelijke fraude met die data te voorkomen.

IBM onthulde tijdens zijn jaarlijkse Hit Chip-conferentie de eerste details van de Telum-processor. De chip bevat acht processorkernen, heeft een klokfrequentie van 5 GHz en is geoptimaliseerd voor rekentaken binnen de systemen van grote organisaties. De nieuw ontworpen cache- en chip-interconnectie-infrastructuur biedt 32 MB cache per core en kan worden opgeschaald tot 32 Telum-chips, aldus IBM.

Het gaat om de eerste IBM-chip die is ontwikkeld door het IBM Research AI Hardware Center. De chip is ontwikkeld in samenwerking met Samsung op basis van 7 nanometer euv (extreme ultraviolet lithography).

IBM schetst in een scenario de toepassing van de nieuwe chip bij fraudettectie. ‘Telum biedt  on-chip-versnelling voor ai-inferentie en is in staat om ai-modellen tijdens de transactie uit te voeren. Dit verbetert de detectie van fraude bij bijvoorbeeld banken en verzekeraars.’

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?