Facebook-gebruikers vluchten massaal weg

05-10-2021
Signal en Telegram zeggen er sinds gisteren grote aantallen nieuwe gebruikers te hebben bijgekregen. De urenlange storing bij Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp geeft beide chat-apps de wind in de zeilen. Ook het sms-verkeer piekte toen Facebook lange tijd uit de lucht ging. Verder kregen concurrerende apps als Twitter en TikTik een stevige aanloop te verwerken.
De Facebook-storing, veruit de grootste ooit, komt in een periode dat het techbedrijf ernstig imagoverlies lijdt. Afgelopen zondag beschuldigde een klokkenluider Facebook ervan herhaaldelijk voorrang te geven aan winstmaximalisatie. Het terugdringen van haatzaaiende uitlatingen en verkeerde informatie zou bij Facebook op het tweede plan staan.

Over de precieze toedracht van de problemen gisteren bij de sociale-mediagigant is nog altijd onduidelijkheid. Veiligheidsexperts houden rekening met de mogelijkheid van sabotage door een insider die zich door zijn werkgever benadeeld voelt. Ook onopzettelijke fouten zijn aannemelijk.

Facebook zelf noemde als oorzaak van de storing een configuratiefout. Maar onvermeld bleef wie de configuratiewijziging heeft doorgevoerd en of deze was gepland. Een  foutmelding op de webpagina van Facebook suggereerde een fout in het domain name system (dns), waarmee webadressen gebruikers naar hun bestemming kunnen brengen. Een vergelijkbare storing bij cloudbedrijf Akamai Technologies legde in juli meerdere websites plat.

Persbureau Reuters sprak medewerkers van Facebook die meenden dat de storing het gevolg was van een interne fout in de manier waarop internetverkeer naar zijn systemen wordt geleid.

Lees verder >>

Meer over:
Apps | Social media
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?