'App-gebruiker vormt groter risico dan gedacht'

15-11-2021

Cyberark: implementeren beveiligingsmaatregelen blijft vaak achterwege

Een gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in een app zorgt voor onnodige bedrijfsrisico's. Insider threats en diefstal van inloggegevens liggen op de loer doordat veel bedrijven en organisaties maar een beperkt inzicht hebben in de activiteiten van appgebruikers. Dat vormt een groot risico nu sommige medewerkers tot wel tien zakelijke apps op hun smartphone hebben staan.

Dat stelt ict-beveiliger Cyberark na onderzoek onder bijna duizend securityspecialisten wereldwijd. Hoewel de invoering van webapplicaties leidt tot meer flexibiliteit en een hogere productiviteit, blijft het implementeren van beveiligingsmaatregelen om het risico van menselijke fouten of kwaadwillige opzet te beperken, vaak achterwege, stellen de ze. 

Zo’n 80 procent van de ondervraagde organisaties zag dat werknemers het afgelopen jaar de toegang tot bedrijfsapplicaties onjuist gebruikten of zelfs misbruikten. Ook geeft iets minder dan de helft aan dat ze beperkte mogelijkheden hebben om user logs te bekijken en gebruikersactiviteiten te controleren. Zo ontstaat een blinde vlek voor het ontdekken van potentieel riskant gedrag in gebruikerssessies. 

Het securitybedrijf zag dat de gemiddelde eindgebruiker toegang heeft tot meer dan tien bedrijfsapplicaties. Die apps bevatten vaak waardevolle gegevens.

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?