Schoon internet op (want ook surfen belast milieu!)

07-11-2022
Elk hopje dat een data-pakket maakt, vraagt om stroom. Beginnend in je muis, eindigend in de cloud en vele stappen ertussen. En dan gaat het pakketje ook nog retour. Geheel voorkomen kunnen we het niet, wel kunnen we acteren op wat het minst milieubelastend is.

Hoewel het begrip 'green it' regelmaat voorbijkomt, is niet altijd even duidelijk wat de term impliceert. Bij het doorspitten van internet blijkt green it vooral te slaan op datacenters, interne netwerken en randapparatuur. Maar met die ‘omschrijving’ komen we niet meer weg; we moeten naar het hele netwerk kijken. Ofwel, green it dekt niet meer de lading.

De huidige tijd vraagt ons allen om na te denken over de toekomst van de planeet. Of zoals klimaatonderzoeker Robert Swan zei: 'The greatest threat to our planet is the believe that someone else will save it.' Of we nu auto, koelkast of verwarmingsketel kiezen, in alle gevallen trachten we de milieubelasting te verlagen. Milieulabels geven een indicatie: hoe meer plusjes achter de A, hoe minder belastend. Maar als het gaat om internet, blijkt er niks geregeld. Wel is een paar jaar geleden begonnen de milieubelasting op het toegang tot internet in kaart te brengen. Onderzoeksorganisaties, waaronder Prysiam Group, keken naar het stroomgebruik (wattage) van mobiel (4G), kabel, koper (adsl, zelfs pstn) en glasvezel. De door Europese Commissie onderschreven conclusie: fiber is het minst belastend. Sterker, glasvezel is tien keer minder belastend dan het gebruik van een mobiele (4G-)aansluiting en drie keer minder dan ouderwetse koper. Kabelaansluitingen zijn na fiber het ‘milieuvriendelijkst’, maar nog atlijd anderhalf keer meer.

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?