Gartner verwacht verdere daling pc-verkoop

01-02-2023
De wereldwijde verkoop van pc’s, tablets en mobiele telefoons gaat dit jaar met 4,4 procent afnemen naar 1,74 miljard apparaten. Daarmee krijgt de daling van 2022 met 11,9 procent een vervolg.

Gartner verwacht voor het tweede achtereenvolgende jaar een terugval. Vooral in de verkoop van pc’s blijft de klad zitten. Nadat vorig jaar zestien procent minder pc’s werden afgeleverd, wordt voor dit jaar een daling van bijna zeven procent voorzien. De marktvorser ziet de terugval in de loop van dit jaar afvlakken als het ergste pessimisme voorbij is. Later dit jaar worden de economische vooruitzichten minder slecht, wat uiteindelijk zal leiden tot een herstel van de uitgaven door consumenten en bedrijven.

Momenteel brengen de pc-fabrikanten hun voorraden terug. In de tweede helft van dit jaar zullen deze weer op een normaal niveau belanden. Vorig jaar misrekenden de fabrikanten zich fors door de vraag te overschatten.

In 2022 bleef de upgrade van zakelijke pc’s naar Windows 10 achter bij de verwachtingen. Gartner verwacht dat eind dit jaar meer dan een kwart van de zakelijke pc’s een upgrade krijgt naar Windows 11. Maar Windows 11 zal zeker niet leiden tot de hoge verkoopvolumes die tussen 2020 en 2022 werden bereikt. Onder invloed van inflatie en een dreigende recessie houden consumenten en bedrijven de hand op de knip. Gartner verwacht dat de vervangingscycli bij pc’s en tablets tegen het eind van dit jaar met negen maanden worden opgerekt. Bij smartphones staat ongeveer hetzelfde te gebeuren. Daar gaat de vervanging zes tot negen maanden trager.

Lees verder >>

Meer over:
Tablets
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Onbeperkt downloaden van meer dan 1500 whitepapers
  • Een marktoverzicht met informatie over alle aangesloten IT leveranciers
  • Kosteloos en vrijblijvend toegang tot alle informatie die de IT sector biedt
E-mailadres
Kies wachtwoord
Wachtwoord vergeten?